from hero to iPadhero!

Na boeken hebben ook strips hun weg naar de iPad gevonden. E-strips voor iPad zijn op de internationale markt een groot succes aan het worden. Amerikaanse striphelden zagen direct, toen de iPad begin dit jaar uitkwam, een voortbestaan in het medium. Ook mangastrips wagen zich op de markt.
En bij ons? Same old story. Het afwachtende België…
Nu ja, ik moet dit beeld wel nuanceren. De iPad is nog maar een dik half jaar uit in België en bij ons staan ze nooit direct te springen voor nieuwe ‘risico-initiatieven’. Doch zijn een aantal strips – o.a. Kramikske – al te koop via de App Store en naar verluidt staan de stripuitgevers in ons land te popelen om de tabletwereld verder in te palmen.
Je zou het hen niet aangeven maar Suske en Wiske worden dit jaar 65 jaar. Standaard Uitgeverij zou voor deze gelegenheid misschien wel met een iPadversie durven naar buiten te komen. Ook bij de uitgeverij van Lucky Luke, Dargaud, wordt er gefluisterd dat er binnen een aantal maanden een Nederlandstalige app komt voor haar stripverhalen. Sinds kort wordt ook Asem van Marc Legendre en Marcel Rouffa, aangeboden in de App Store. Het is scenarist Legendre die we moeten bedanken om de grafische roman in ons land op het toneel te brengen.
De iPad geeft een nieuwe ‘touch’ aan stripverhalen. Meer dan pagina per pagina lezen kunnen strips nu, zoals dat ook bij Asem het geval is, per illustratie bekeken worden. Strips kunnen nu misschien ook een bewegend verhaal worden. Van Spiderman zijn er ondertussen al wel films gemaakt, maar dat de held ook tot leven komt in zijn eigen comic zou een nieuwe dimensie zijn in het verhaal. En waarom er ook niet ineens geluid aan toevoegen? Het klassieke beeld van een strip hoeft zijn identiteit niet te verliezen door deze nieuwigheden. Het biedt perspectieven in een digitale omgeving waarin alles stilaan voorbij flitst.
De iPad mag alweer haar pluimen tonen. Het formaat is uitermate geschikt voor een digitaal stripverhaal en de kleuren van een iComic zijn van topkwaliteit. Het wordt uitkijken naar de verdere ontplooiing van de iStrip in België. Ik word nu al euforisch bij de gedachte dat ik mijn kindertijd vol Jommeke volledig opnieuw zal kunnen beleven én digitaal! Alhoewel dat de avonturen van mijn kinderheld tien jaar later misschien wel eens zouden kunnen tegenvallen…


Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie